Hoe ontstaat sneeuw?

Blog Hoe ontstaat sneeuw?

Veel mensen en dieren vinden sneeuw geweldig: sneeuwpoppen maken, iglo’s bouwen en veel sneeuwballengevechten. Helaas is sneeuw niet in elke winter een feit. Hoe kan dat en hoe ontstaat sneeuw eigenlijk? Hieronder lees je alles over het ontstaan van sneeuw, de kleur van sneeuw en natte sneeuw.

Sneeuwkristallen

Wanneer de temperatuur daalt onder het vriespunt, vormt de waterdamp zich tot een vaste vorm. Dit wordt omgevormd tot kleine ijskristallen. De meest geschikte temperatuur voor dit fenomeen is twaalf graden onder nul. Wanneer deze kristallen naar beneden vallen, komen de kristallen in aanraking met zand-, rook- en asdeeltjes die in de lucht aanwezig zijn. Zo worden de ijskristallen gevormd tot sneeuwkristallen. Deze sneeuwkristallen zijn altijd zespuntig. Als het waait, botsen de kristallen tegen elkaar aan waardoor er een vlok ontstaat. Zo’n vlokje bestaat uit wat ijs en heel veel lucht. Je kunt het vergelijken met een kussen vol veren met lucht ertussen. Sommige vlokken zijn klein en sommige zijn klein.

Kleur van sneeuw

Sneeuw is eigenlijk bevroren regen. Als je een sneeuwvlok van dichtbij bekijkt, zie je een wit wolkje. Een sneeuwvlok bestaat namelijk uit kleine staafjes ijs. Eigenlijk heeft de sneeuwvlok zelf geen kleur, maar door middel van het weerkaatste licht lijken alle sneeuwvlokken bij elkaar wit van kleur. 

Natte sneeuw

Wanneer de sneeuwkristallen een paar meter boven de grond in aanraking komen met temperaturen boven nul graden, smelten de sneeuwkristallen deels. Zo ontstaat er natte sneeuw. Natte sneeuw komt sneller naar beneden en verdwijnt meestal snel. Natte sneeuw kan wel blijven liggen op gras, daken en auto’s.

Recente berichten