Zorgverzekering met orthodontie: let goed op

Blog Zorgverzekering met orthodontie: let goed op

In dit artikel duiken we diep in de kosten en eventuele vergoedingen voor orthodontie. Er is van alles over te vertellen, hoe zit het met de basisverzekering, kan je aanvullend verzekeren en waar moet je allemaal op letten? Ook speelt de leeftijd een cruciale rol als je wijzigingen in je zorgpolis wilt aanbrengen, anderzijds de zorgverzekering 2023 wilt vergelijken.

De basisverzekering

In de basisverzekering van de afgelopen jaren, en ook 2023 wordt er vrijwel nooit vergoeding voor orthodontie genoemd. Niet voor kinderen tot 18 jaar, ook niet voor volwassenen. Er is wel een enkele uitzondering, maar daar wil je liever niet bijhoren. Bij een ernstige groeistoornis of ontwikkelingsstoornis van de kaak, het gebit of de mond kan de orthodontist je behandelen. Je eigen tandarts kan daarin een belangrijke adviserende rol hebben.

En anders zijn de kosten altijd volledig voor jezelf, waarbij er nog wel de optie is om een aanvullende zorgverzekering met orthodontie vergoeding te nemen. Een Zorgkiezer kan je daarmee helpen, maar toch moet je goed opletten volgens Peter Verhoeven van Zorgvergelijker. "Leeftijd, wachttijd en de opbouw van de vergoeding bij de aanvullende verzekering" bepalen of je een goede keuze maakt.

Aanvullende verzekering met orthodontie

Het aantal goede polissen neemt terug. Desalniettemin valt er nog best veel te kiezen. Daarbij gaan we 4 verschillende punten behandelen:

  1. Kinderen tot 18 jaar
  2. 18 jaar en ouder (jongvolwassenen tot senioren)
  3. Directe acceptatie, dus geen wachttijd
  4. Met wachttijd, meestal 1 jaar

Kinderen tot 18 jaar

De orthodontist ziet voornamelijk kinderen in de behandelkamer. Nadat veel kinderen duimen kunnen er niet zo'n fraaie openingen tussen de tanden zitten. Maar ook als er te weinig ruimte is, moeten de tanden verder uit elkaar komen te staan. De meeste zorgverzekeraars bieden dan ook 'oplossingen' voor deze ouders. Staat het kind bij de vader of moeder op de polis vermeld, bij die ouder dient de aanvullende verzekering afgesloten te worden. Maar dus wel met vergoeding tot 18 jaar.

18 jaar en ouder

Voor de volwassene doelgroep zijn er weer heel andere verzekeringen. Er worden andere gecombineerde pakketten aangeboden, waarbij duidelijk de leeftijd staat vermeld. De kosten vs. baten zijn nagenoeg gelijk. Wel zie je in verhouding dat er hier vaker wél dan geen wachttijd wordt gehanteerd. En dat is heel erg belangrijk om in gedachte te houden.

Directe acceptatie, dus geen wachttijd

Orthodontie zonder wachttijd in de aanvullende zorgverzekering is duurder ten opzichte van een overbruggingsjaar. Dat komt omdat we direct gebruik willen maken van deze zorg, en dat gaat voor de verzekeraar direct 'geld kosten'. Doordat we ieder jaar wijzigingen in de verzekering kunnen aanbrengen, en dus vaak kiezen om over te stappen, zoeken we allemaal de beste polis. En daarvan willen we direct gebruik maken.

Wil je in 2023 dus vergoeding, dan kies je nu voor een polis zonder wachttijd. Deze zijn wel duurder dan dat je een jaar wacht, omdat de verzekeraar dan eerst een jaartje extra premie kan opstrijken.

Met wachttijd, meestal 1 jaar

Veel uitgebreide zorgpolissen kunnen de behandelingen door de orthodontist al hebben opgenomen. Misschien heb je daar helemaal niet op gelet, kijk nog eens even hoe dat precies zit. Het kan natuurlijk zijn dat je al 'jaren ligt te slapen' en dan de wachttijd onbedoeld al uitgezeten hebt. Tegenwoordig is de wachttijd vrijwel altijd 1 jaar.

Zorgverzekering vergelijken

Nog een paar adviezen als je de basisverzekering gaat vergelijken:

  • Eigen risico: standaard is dat 385,-. Bij de meeste verzekeraars kan je dit in stappen verhogen van 100 euro, en allemaal bieden ze de optie om dit tot 885,- te verhogen. In 2023 staat daar 10 tot 22 euro premiekorting tegenover.
  • Vrije artsenkeuze: Dit is verwerkt in de keuzes tussen natura, combinatie en restitutie. In iedere zorgvergelijker wordt daar goed aandacht aan besteed om de onderlinge verschillen uit te leggen.
  • Premie betalen: Betaal je de nieuwe zorgpremie in 1 keer (begin januari 2023), dan staat daar een betalingskorting tegenover. Dit is 1% en soms 2% op het totaalbedrag.

Tot en met 31 december is er uitgebreid de mogelijkheid om de zorgverzekeringen te vergelijken en om de basisverzekering te kiezen. Tot en met 31 januari kan je bij dezelfde verzekeraar nog een aanvullende kiezen, en dan kan je dus ook nog voor orthodontie kiezen.

Recente berichten