Hoe overwin ik hoogtevrees?

Blog Hoe overwin ik hoogtevrees?

Iedereen is weleens ergens bang voor: spinnen, hoogtes of de dokter. Soms kan dit een grote invloed hebben op jouw leven. Als je extreem bang bent voor iets, noemen ze dat een fobie. Krijg jij al zweethanden als je op een brug loopt en vermijd je liever een glazen lift? Dan heb je misschien wel last van hoogtevrees. Hieronder staan een aantal tips om hoogtevrees te overwinnen.

1 Praten

Praat met jouw familie en vrienden over het feit dat je hoogtevrees hebt. Zo krijg je een goed beeld van jouw angst: wanneer heb je hier last van en wat voel je dan precies? Hoe reageert jouw lichaam op deze angst? Als je liever niet praat over hoogtevrees, kun je het ook van je afschrijven. 

2 Geef niet toe

Geef niet toe aan jezelf dat je hoogtevrees hebt. Ga ook geen enge situaties uit de weg, zoals op een ladder kruipen. Ga juist de confrontatie tussen jou en de angst aan. Zo realiseer jij je dat de paniek van de angst langzaam terugloopt. Loop alleen niet te hard van stapel: ga bijvoorbeeld niet meteen bungeejumpen. Deze grote stappen kunnen de angst voor hoogtes juist groter maken.

3 Denk juist positief

Denk aan leuke dingen in angstige situaties. Blijf rustig en adem diep in door je neus. Wanneer je een angstige situatie hebt doorbracht, vier je deze prestatie. Blijf nu vooral zo doorgaan.

4 Hulp

Als je angst nog steeds niet overgaat, zoek dan hulp bij de huisarts of met een therapeut. Deze helpen jou om een geschikte therapie te overwegen. 

Recente berichten