Wat zijn e-nummers?

Blog Wat zijn e-nummers?

E-nummers zijn bepaalde stoffen die worden toegevoegd aan etenswaren. Voorbeelden van zulke e-nummers zijn kleurstoffen en smaakmakers. E-nummers zijn afkomstig uit de natuur of worden geproduceerd in de fabriek. De E-nummers kun je terugvinden op het etiket van het desbetreffende product. Alles over E-nummers lees je hieronder.

Ontstaan

Er gaat een heel traject aan vooraf als een e-nummer wordt toegevoegd aan een product. Een E-nummer wordt namelijk niet zomaar toegevoegd aan eten. De EFSA, Europese autoriteit voor voedselveiligheid, keurt de E-nummers wat betreft veiligheid. Er bestaat namelijk een wet waarin staat hoeveel E-nummers eraan een product mogen worden toegevoegd. E-nummers zitten vaak niet in producten die in de Schijf van Vijf staan. Producten buiten deze schijf kun je beter niet al te vaak nuttigen. 

E-nummers bij kinderen

E-nummers in eten of drinken zijn niet slecht voor kinderen. Sommige mensen denken dat kleurstoffen een kind druk kunnen maken. Echter, is dit niet bewezen aan de hand van onderzoeken. Als jouw kind PKU heeft of overgevoelig is voor sulfiet, is het belangrijk dat jouw kind bepaalde E-nummers niet binnenkrijgt. 

E-nummers bij volwassenen

Ook als volwassene is het belangrijk om bepaalde E-nummers te vermijden als je PKU hebt of overgevoelig bent voor sulfiet. Dit wordt ook wel sulfietallergie genoemd, wat een intolerantie is. Deze intolerantie komt vaak voor bij mensen met astma. Je kunt symptomen krijgen als hartkloppingen, huiduitslag en vochtophoping. PKU is een zeldzame, aangeboren stofwisselingsziekte. Mensen met PKU hebben moeite om fenylalanine af te breken. Dit stofje ontstaat als er aspartaam wordt omgezet in je lijf. Mensen met PKU moeten dus producten met aspartaam vermijden, zoals light-dranken.  

Recente berichten